WONEN EN HET BED

Type: Woning renovatie villa
Locatie: Heverlee
Status: voltooid in 2021

In deze woning moest de bouwdame opnieuw een eigen kwalitatieve plek krijgen op het gelijkvloers. Zij gebruikt een rolstoel en het bed neemt bij haar een centrale rol. Haar wensen: een nauwere betrokkenheid bij het gezinsleven, een ruimer zicht op de tuin, een comfortabele badkamer op maat van haar zorgnoden.

In de bestaande architectuur van hoofd- en nevenvolume is achteraan bijgebouwd. Gevel en interieur versterken de verschillende sferen. De slaap/leefruimte is centraal ingepland tussen leefkeuken, tuin en badkamer en de verschillende zichtlijnen vanuit de positie van het bed werden grondig onderzocht. Vooral in de badkamer zijn zorgvuldig alle handelingen opgenomen in de vormgeving om tijdens de zorg ook het nodige comfort te geven. Het badkamerontwerp zoekt het evenwicht tussen het functionele ondersteuning en een huiselijke atmosfeer.

In de architectuur wordt met evenveel aandacht voor detail de aansluiting met de bestaande woning gemaakt. Ook hier vormen hoofd- en nevenvolume een geheel zonder aan herkenbaarheid in te boeten. De grotere openheid van de slaap/leefruimte wordt afgewerkt met een uitkragende dakrand om overbezonning tegen te gaan. Het plafond en de vloer lopen binnen en buiten door zodat de ruimtelijkheid niet eindigt bij de ramen, en de kamer tot in de tuin doortrekt.