GROEPSWONING BEGELEID WONEN

Type: Renovatie tot groepswoning voor begeleid wonen
Locatie: Laken
Status: ontwerpwedstrijd

In deze renovatie van een bestaand herenhuis tot groepswoning voor begeleid wonen wordt een verhouding onderzocht tussen de private studio en het organiseren van gezamenlijke momenten. Voor de gemeenschappelijke ruimtes wordt verder een synergie gezocht met de activiteiten van locale groepen en buurtwerking. Gelegen op de hoek van een grotere invalsweg en een doodlopende straat die uitgeeft op een parkbegraafplaats biedt de plek een mooi evenwicht tussen visibileit, bereikbaarheid, en rust.

Door slim om te gaan met de bestaande kelder en deze te ontsluiten van op straat en vanuit de tuin wordt een integraal toegankelijke plek gecreƫerd met een semi-publiek karakter: een gezamenlijke leefruimte die zich openstelt naar de buurt.

Voor de inrichting van de studio’s wordt vertrokken van de bestaande basisstructuur. Iedere studio krijgt licht en zicht van beide kanten van het gebouw en heeft een open plan maar met duidelijk gedefinieerde ruimtes. Een slaapruimte wordt gescheiden van een leefruimte door een centrale box die de meer technische functies van kitchenette, badkamer en bergkasten samenbrengt in een compact volume. De vormgeving van deze box maakt dat de bestaande structuur van kamers leesbaar blijft en het karakter behouden.